Habtálcából készült nyomda

0
858

Bármikor előfordulhat még nyáron is, hogy hirtelen beborul, esni kezd, és sajnos ugrik az aznapra tervezett szabadtéri program. Most egy beltéri elfoglaltsághoz kapcsolódó ötletet hoztunk nektek. Ezt természetesen a szülőknek vagy – nagyobb gyerekek esetében – szülői felügyelettel ajánljuk.

Mi kell hozzá?

– habtálca

– tű (felforrósítás után elszíneződik)

– tempera

– lap, karton a nyomdázáshoz

Íme, a zöldhagyma tálcája.

Az alján gyárilag belenyomott ábrák, és számok is vannak, ezért feldarabolom, kivágom a használható, sima részeket.

nyomda2A vágást lehet késsel vagy ollóval is végezni, de jobb, ha felforrósított tűvel egy mozdulattal végigolvasztva levágjuk. A tálca felhajló oldalrészeit meg kell hagyni, mert annál fogva tudjuk leemelni a mintát a papírról.

nyomda3Nekem van egy olvasztós célra használt barkács zsákvarró tűm, azt szoktam „szétégetni”. Nem kell feltétlen vörösen izzásig hevíteni a tűt, én csak a fotó kedvéért engedtem abba a hőfokba jutni.

nyomda4A forró tűvel – gyors mozdulatokkal – belekanyarítjuk az elképzelt mintát a habtálca darabba. Persze nem megy egyszerre, a tű többszöri újramelegítése szükséges hozzá. Arra vigyázni kell, hogy ne nyomjuk, hanem inkább csak karcoljuk a habot a forró tűvel, mert pillanat alatt átlyukaszthatjuk a tálcát, ha erős mozdulattal esünk neki. Én nem rajzoltam elő a mintát, de aki bátortalan, az tegye azt nyugodtan!

nyomda5A vízfesték nem nagyon alkalmas a nyomda festéséhez, mert a hab taszítja a nedvességet, nem fogja szépen kiadni a mintát. Én hígítatlan temperával – vékony rétegben -, az ujjammal felvíve a festéket gyorsan átkentem a nyomómintát és még száradás előtt rányomtam az előre odakészített lapra.

nyomda6nyomda7Ha másik színt is szeretnénk, akkor elég alaposan lemosni szivacs segítségével a nyomdát, az apró repedésekben maradó színek nem zavarják a következő munkát.

nyomda8nyomda9Nem kell hozzá méregdrága linómetsző készletet venni, nem kell dekorgumi mintákat vagdosni és ragasztgatni falapra. Én a költséghatékony, egyszerű megoldások híve vagyok 😀

nyomda10Megpróbáltam még egyszerűbben. Egy golyóstollal rajzoltam meg és mélyítettem ki a hímes tojás nyomda mintáját. Tapasztalatom szerint jobb a forró tűs megoldás, mert a tollal nem tudok olyan szép, egyenletes vonalat kialakítani, és sok helyen a habtálca tömörsége nem egyforma. Ha egy – kívülről láthatatlan – csomócskán át visz az utunk, akkor az a tollat eltereli és annyi a sablonnak. Én is beleszaladtam, de óvatos duhajként szerencsére sikerült javítanom. A forró tűvel ilyesmi nem történhet…, mert szeli a habokat 😀

nyomda11

Szerző: Cs. H. Z.

Forrás: Fából fabrika blog

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ