Habtálcából készült nyomda

Bármikor előfordulhat még nyáron is, hogy hirtelen beborul, esni kezd, és sajnos ugrik az aznapra tervezett szabadtéri program. Most egy beltéri elfoglaltsághoz kapcsolódó ötletet hoztunk nektek. Ezt természetesen a szülőknek vagy – nagyobb gyerekek esetében – szülői felügyelettel ajánljuk.

Mi kell hozzá?

– habtálca

– tű (felforrósítás után elszíneződik)

– tempera

– lap, karton a nyomdázáshoz

Íme, a zöldhagyma tálcája.

Az alján gyárilag belenyomott ábrák, és számok is vannak, ezért feldarabolom, kivágom a használható, sima részeket.

nyomda2A vágást lehet késsel vagy ollóval is végezni, de jobb, ha felforrósított tűvel egy mozdulattal végigolvasztva levágjuk. A tálca felhajló oldalrészeit meg kell hagyni, mert annál fogva tudjuk leemelni a mintát a papírról.

nyomda3Nekem van egy olvasztós célra használt barkács zsákvarró tűm, azt szoktam „szétégetni”. Nem kell feltétlen vörösen izzásig hevíteni a tűt, én csak a fotó kedvéért engedtem abba a hőfokba jutni.

nyomda4A forró tűvel – gyors mozdulatokkal – belekanyarítjuk az elképzelt mintát a habtálca darabba. Persze nem megy egyszerre, a tű többszöri újramelegítése szükséges hozzá. Arra vigyázni kell, hogy ne nyomjuk, hanem inkább csak karcoljuk a habot a forró tűvel, mert pillanat alatt átlyukaszthatjuk a tálcát, ha erős mozdulattal esünk neki. Én nem rajzoltam elő a mintát, de aki bátortalan, az tegye azt nyugodtan!

nyomda5A vízfesték nem nagyon alkalmas a nyomda festéséhez, mert a hab taszítja a nedvességet, nem fogja szépen kiadni a mintát. Én hígítatlan temperával – vékony rétegben -, az ujjammal felvíve a festéket gyorsan átkentem a nyomómintát és még száradás előtt rányomtam az előre odakészített lapra.

nyomda6nyomda7Ha másik színt is szeretnénk, akkor elég alaposan lemosni szivacs segítségével a nyomdát, az apró repedésekben maradó színek nem zavarják a következő munkát.

nyomda8nyomda9Nem kell hozzá méregdrága linómetsző készletet venni, nem kell dekorgumi mintákat vagdosni és ragasztgatni falapra. Én a költséghatékony, egyszerű megoldások híve vagyok 😀

nyomda10Megpróbáltam még egyszerűbben. Egy golyóstollal rajzoltam meg és mélyítettem ki a hímes tojás nyomda mintáját. Tapasztalatom szerint jobb a forró tűs megoldás, mert a tollal nem tudok olyan szép, egyenletes vonalat kialakítani, és sok helyen a habtálca tömörsége nem egyforma. Ha egy – kívülről láthatatlan – csomócskán át visz az utunk, akkor az a tollat eltereli és annyi a sablonnak. Én is beleszaladtam, de óvatos duhajként szerencsére sikerült javítanom. A forró tűvel ilyesmi nem történhet…, mert szeli a habokat 😀

nyomda11

Szerző: Cs. H. Z.

Forrás: Fából fabrika blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük