Ecsetnyélből tündérpántlika

A gyerekek világa varázslatos, néhány pillanat alatt képesek egy-egy hétköznapi térből, szituációból a fantáziájuk segítségével mesés környezetet alkotni. Most ebben próbáljuk őket utánozni: ecsetnyélből készítettünk tündérpántlikát.

Az állandó kincseskamrából – egy építőipari vállalkozás sitt-telepéről – kihalásztam két ecsetet.

Egy csavarhúzóval kiszedtem a fejet tartó kapcsokat (olyan, mint a tűzőgépkapocs, csak erősebb), leválasztottam a nyakról a fejet (és még csak vér se folyt…).

2Ugyanezt elkövettem a másik ecsettel is. Itt látszanak a kapcsok is.

4Következett a csiszolás…

5Ilyenek lettek lecsiszolt, megtisztított állapotban. Kifúrtam a szalagoknak szükséges lyukakat és hurkapálcával betömködtem azokat.

68Ez két célt szolgál: egyrészt a festéskor tiszták maradnak a lyukak, másrészt a teljes ecsetnyelet le lehet festeni egyszerre, mert a hurkapálcák segítik a fogást, mikor már csak ott hiányzik a festék, ahol eddig tartottuk a fát. A zománcfestéket ecsettel vittem fel. A száradáshoz az ecseten lévő eredeti akasztófuratokat használtam.

7

Száradás után kiszedegettem a pöcköket.

A következő módon rögzítettem a szatén szalagokat: dupla szálat számoltam, középen félbehajtottam, úgy fűztem át egy alkalmas tű fokán. Azt átvezettem az ecsetnyél furatán, (aztán a tűt levéve róla) a hurokba pedig belehúztam a szalagpár szabadon libegő végeit. Szorosra húztam és láng fölött  kicsit megolvasztottam a szalagvégeket, hogy a későbbi foszlást megelőzzem. Lehet egy cseppnyi pillanatragasztóval is rögzíteni az ecsetnyélnél lévő hurkokat, hogy ne lazuljanak ki.

11Ilyenek lettek a libegő-lobogó, tánchoz, játékhoz is alkalmas pántlikás ecsetnyelek.

10

Szerző: Cs. H. Z.

Forrás: Fából fabrika blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük