Sokszor mondják, amikor az ember megkíván valamit, hogy „folyik utána a nyála”. Ez így is van, mert ha te most egy nagyon finom ételre gondolsz, az ízlelőbimbóid, melyekből akár 12 ezer is lehet a nyelveden, elkezdenek egy lúgos anyagot termelni: a nyálat. A nyálat azért termeli a nyelvünk, hogy segítse az ételt feldolgozni, hogy amikor rágjuk az eledelt, az jól elvegyüljön, könnyebb legyen lenyelni. A nyelvünk egy nagyon érdekes alkotórésze szervezetünknek. Sok mindenről árulkodik, a betegség jeleit is lehet rajta látni. Négy ízt tud megkülönböztetni: a keserűt, a savanyút, a sóst és az édest. Az édes ízt például nyelved hegyén érzed a legjobban, ott vannak azok az ízlelőbimbók, amelyek érzik. Próbáld ki egy nyalókával azt, hogy a nyelved belső részéhez érinted: ott nem fogod az édes ízt érezni. Annál inkább a keserűt, ha rossz pirulát kell lenyelned! Azt kellemetlenül és hosszan fogod érezni. De ne legyünk előítéletesek az ízekkel: a kesernyés, fanyar ízeket is meg lehet szeretni.

Írta: Szülők Háza