Tegyél jót, állj egy küzdelmes életű család mellé!

Ha nyitott szemmel járunk a környezetünkben, egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy teljesen eltérő élethelyzetben lévő emberek egyaránt küzdenek különböző lakhatási problémákkal. Elég csak az albérletek áraira, a bedőlt hitelekre, vagy épp a kilakoltatások elleni tiltakozásokra és a hideg időszakban a hajléktalanok segítésére indult megmozdulásokra gondolnunk, máris láthatjuk, hogy nem egyedi és elszigetelt esetekről van szó.

A köztudatban is jelenlévő problémák és az elérhető statisztikák számai mögött minden esetben valós történetek állnak valós szereplőkkel, akik minden nap ugyanazokkal a gondokkal ébrednek fel, és minden nap reménykednek, hogy egyszer sikerül megoldaniuk a nehézségeiket. Az „Állj mellém!” sorozatban ezen a héten ismét egy, a számok mögött lévő valós történetet ismerhettek meg.

Renáta 2014 őszén került anyaotthonba 3 gyermekével, ahol másfél évig éltek, miután volt párjával megszakadt közöttük a kapcsolat. Ezután valamennyire sikerült lábra állniuk, kivettek egy albérletet, ám az ingatlan tulajdonosa rövid időn belül eladta a lakást, amiben éltek, így más megoldást kellett keresniük. Ekkorra az albérletárak már az egekben voltak, Renáta számára pedig esélytelennek tűnt, hogy főállású anyaként megfizethető lakást találjon maguknak a fővárosban. Úgy érezte, az anyaotthonba való visszatérést nagyon nehezen dolgoznák fel a gyerekei, így az ő érdeküket szem előtt tartva más megoldást keresett. Egy ismerősükön keresztül lehetőséget kaptak arra, hogy egy apró, határ menti településen részletre megvegyenek egy házat, ahova be is költözhettek tavaly novemberben. Az elsődleges lakásproblémájuk ennek köszönhetően megoldódott, ám ez közel sem jelenti azt, hogy megfelelő ellátottság mellett, elégséges lakáskörülmények között élhetnek.

A házban az előző lakó elmaradásai miatt leszerelték a gázórát, a gázbojlert és a konvektorokat pedig eladták, mire ők beköltöztek. Anyagi helyzetükből adódóan mindezek pótlására nincs lehetőségük, jelenleg a tisztálkodáshoz szükséges vizet is fazékban melegítik, ami meglehetősen nagy nehézséget okoz. Renáta nemrég a forró vizes fazékkal a kezében elcsúszott, és három bordáját törte el az esés következtében. Tekintve, hogy a házat csak fával tudják fűteni, a tüzelő megvásárlása a szélsőségesen hideg hónapok alatt gyakorlatilag minden pénzüket felemésztette. A Habitat for Humanity tanulmánya alapján az Eurostat 2015-re vonatkozó adatai szerint Magyarországon a lakosság közel egytizede nem tudta megfelelően melegen tartani otthonát anyagi okok miatt, a szegénységi küszöb alatt élőknek pedig csaknem negyede szembesült ezzel a problémával. Renátáék pontosan tudják, mit jelent ezzel együtt élni, hiszen havonta 60.000-75.000 forintot kellene tüzelőre költeniük, ami azt jelenti, hogy sokszor dönteniük kell, hogy élelmiszerre vagy a lakás melegére költsenek.

A családnak mindezek mellett a legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs elérhető álláslehetőség a környékükön. Renáta párja, amikor csak teheti, a település menti erdőkben dolgozik, ám ezek az alkalmi munkák meglehetősen kiszámíthatatlanok, és az elmúlt időszakban az időjárás is rendszeresen akadályozta a munkavégzést. Aki dolgozott már hasonló feltételek mellett, vagy ismer olyat, aki érintett volt hasonló alkalmi munkavégzésben, az tudja azt is, hogy az elvégzett munkáért járó fizetést a dolgozók gyakran csak jóval később, rosszabb esetben egyáltalán nem kapják meg. Renáta a gyerekek életkorából adódóan még nem tud elmenni teljes munkaidőben dolgozni, ha esetenként lehetősége is adódik megpályázni egy-egy állást, folyamatosan elutasítással kell szembesülnie.

A vidéki költözést azért vállalták fel, mert Renáta tudta, hogy rendszeres, stabil munka hiányában képtelen lenne finanszírozni egy budapesti albérletet. A két legfontosabb szempont az volt, hogy elfogadható körülményeket teremtsen a családja számára, valamint hogy anyagi helyzete miatt, a lakhatásuk bizonytalanságából fakadóan ne szakíthassák el tőle gyermekeit. A munkanélküliség, az anyagi megfosztottság és a tehetetlenség érzete kilátástalan helyzetbe sodorta az ötfős családot. A hosszú, hideg tél alatt a ház részletei mellett szinte mindenüket tüzelőre költötték, így sokszor alig tudtak vacsorát tenni az asztalra.

A család jelenleg is komoly nélkülözésben él, minden segítséget nagy örömmel fogadnának. Nagyon nagy szükség lenne egy villanybojlerre a házba, hogy elkerülhessék az állandó vízmelegítéssel járó nehézségeket, tüzelőre, élelmiszerre, valamint ruhákra a gyerekeknek (4, 6 és 12 éves fiúknak).

Ha úgy érzed, tudnád, és szívesen segítenéd a családot valamilyen módon –akár konkrét támogatással, akár egy ötlettel, vagy egy ismerősöd elérhetőségével–, keress minket a tegyeljot@tegyeljot.hu e-mail címen, a +361/246-0880-as telefonszámon vagy a Tegyél jót Facebook oldalán.

Ha úgy gondolod, hogy az ismerőseid is szívesen tennének jót, oszd meg velük ezt a cikket, hogy minél többekhez eljuthasson. Minden segítséget köszönünk a család nevében is.


A család adatait (teljes neveiket, címüket, telefonszámukat, stb.) a saját védelmük érdekében nyilvánosan nem tesszük közzé, de ha támogatni szeretnéd őket, beleegyezésükkel lehetőséget biztosítunk a közvetlen, személyes kapcsolatfelvételre.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük