hatékony nevelés, szülők háza magazin

Tudatosan hatékony nevelés

Csak, ha tudatosítjuk nevelésünk célját, akkor leszünk igazán hatékonyak. Regős Judit írása.

Aki szereti a gyerekét természetes , hogy szeretné jól nevelni. Ahhoz azonban, hogy elérjük a célunkat, fontos lenne látnunk, hogy mit szeretnénk elérni a neveléssel. Nagyon meg tudjuk nehezíteni a saját és a gyermekeink életét, ha ezt nem tisztázzuk, ha egy mód van rá még az elején.

Én azt szeretném, hogy a gyerekeim egészséges, boldogulni képes, szeretet adni és kapni tudó, együtt érző, magáért és másokért kiállni képes, erős, magát és másokat megértő felnőtt legyen. Aki, ha kell keményen beleáll a konfliktusba, de tud veszíteni is, ha kell. Aki, ha kell harcol, de értékeli a békét. Örülnék, ha megtalálnák a szerelmüket, azt a munkát, amiben jól érzik magukat. Szeretném, ha sikeresek lennének, ha lenne elég pénzük ahhoz, amit szeretnének.
Tudom, hogy ez nem kevés, és nem is biztos, hogy könnyű nekik velem, aki ” csak” ennyit kívánok elérni a neveléssel. (-: Viszont igyekszem magam is ebben az irányban fejleszteni saját magamat. Igyekszem nyíltan kommunikálni feléjük, hogy mit miért teszek, és kérek, vagy követelek meg tőlük. Igyekszem minden gyerekemet egyéni adottságát, egyéniségét, élettörténetét, erősségeit és gyengeségeit figyelembe véve, terelgetni ezen az úton.

Azt is tudom, hogy nem mindenki pontosan ebbe az irányba terelgeti a gyerekét, és nincs is ezzel baj. A fontos, hogy mindenki a saját irányaival legyen tisztában és azzal, hogy biztos, hogy neki is van ilyen. Jobb, ha tudatosítjuk, mert különben a tudatalattink fog irányítani. Ilyenkor van az, hogy tudat alatt a nevelésünk célja az lesz, hogy: csináljak mindent másképp, mint a szüleim, vagy neveljek magamnak támaszt öreg koromra, esetleg neveljek magamnak szövetségest, aki megvéd a férjemtől, vagy kiegészíti őt. Neveljek kicsi klónt, aki hirdeti a saját nagyszerűségemet, vagy megvalósítja azt, amire én mindig is vágytam, stb.

Ha van kedvetek egészítsétek ki a mondatot: én azt szeretném, hogy a gyerekem…………. felnőtté váljon.

Ha ez megvan, utána léphetünk tovább, és megnézhetjük, hogy milyen eszközöket rendelhetünk céljaink mellé.

A cikk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a „Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására” kiírt CSP-CSBM-16 kódú pályázat támogatásával készült.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük