tojás, Szülők Háza Magazin,

Tojás – a vitaminforrás

Kívül fehér, belül sárga, mi az? A tojás. Szinte minden nap esszük, mégsem tudjuk, milyen értékes eledel. Tulajdonképpen egyik legősibb táplálékunk, hiszen már az ősember is el-elcsent egy-egy tojást madarak fészkéből. Valószínű, ez az ősiség, illetve a termékenység miatt lett a húsvét egyik jelképe – sőt, nagyon sok kultúrában a tökéletesség megtestesítője -, amikor sok tojás került az asztalunkra. Lebontva mészből került héját először a tojásfehérjével találkozunk. Ez, bár rendkívül értékes, apró gyermekeknek mégsem javallt, hiszen könnyen allergiás reakciót válthat ki. Egészen pici babáknak a hozzátápláláskor tehát először csak a sárgáját kínálhatjuk. Később már lakmározhat a fehérjéből is, amelyet – saját megfigyelésem szerint – jobban is szeret az aprónép. Pedig D-vitamin-tartalma az egyik legmagasabb az napi ételeink között. Bár a boltokba kerülő tojások szalmonellamentesek, sose együk nyersen! Viszont rántottának, tükörtojásnak, lágytojásnak, tojáskrémnek, vagy egyszerűen csak megfőzve keménytojásnak – mennyei manna.

Írta: Szülők Háza