A sokoldalú jégkockatartó

A nyár elengedhetetlen kelléke a jégkockatartó. Te mire használod? R. Fonyó Barbara ötletei.

A klasszikus funkcióján túl a jégkockatartó nagyszerű segítség lehet gyönyörűséges – és egyben igen hasznos – asztali dekoráció készítéséhez, a gyerekek önjáróvá neveléséhez és maradékok újrahasznosításához. Nem hiszed? Akkor megmutatom, hogy én idén nyáron mivel bővítettem a repertoáromat.

Kész. Júniussal beköszönt a nyár és én ezt kicsit nehéz szívvel veszem tudomásul. Nekem ez már sok(k). Nemcsak amiatt, mert ilyenkor tíz héten át kell változatos programokat biztosítanom az öt gyerekemnek, hanem mert meleg van… vagy lesz, mindenesetre a hőmérséklet olyan magassságokba képes kúszni, amit én már nagyon rosszul viselek mind fizikailag, mind lelkileg. Ezért aztán a jégkockatartó igen megbecsült barátom, a jégkockák szép sorban sorakoznak a mélyhűtőben bevetésre készen.

De amióta nagyon nagycsaládos anya vagyok, megtanultam másképp nézni még a legegyszerűbb konyhai eszközre is, hátha másra is jó, mint az eredeti funkciója, hátha több van benne, mint amit addig feltételeztem róla. Miért pont a jégkockatartó lenne ez alól kivétel? (Ihletadó oldalak.)

#1 Turbógyors jeges turmix

A panna cotta receptjét tartalmazó blogposzt végén utaltam rá, hogy én nem dobtam ki az átszűrt epervelő maradékát, hanem nagycsaládos édesanya létemet nem meghazudtolva, az utolsó cseppig felhasználtam, azaz előkaptam a tengeri csillag formájú jégkockatartómat (öt gyerek mellett, mi más is lenne?!) és szépen belekanalaztam a sűrű gyümölcsvelőt és lefagyasztottam. Oké, sikerült eltüntetni az útból, de mire lesz jó? A válaszra nem kellett sokat várnom, mert megjelent a színen Nagylány…

– Anyaaaaa! Vegyünk ízesített szívószálat! Annyira menő és úgy feldobja a tejet, ami szerinted, hú, de egészséges…– kezdett bele a mondandójába és nem is hagyta abba legalább öt percig a magyarázást, hogy mennyire tuti dolog hideg, ízesített tejet inni.

– Igen! Vegyünk! – kapcsolódtak be a többiek is.

– Ízesített szívószálat? Csak a testemen át! – válaszoltam.

Már épp fel akartam ajánlani, hogy csinálok helyette nekik tejes gyümölcsös turmixot (ami öt gyerek befogadó képességét tekintve nem kis meló, ráadásul jó sok kosszal is jár, amióta a turmixgépem teteje kissé bizonytalanul illeszkedik a helyére), amikor eszembe jutott a fagyasztott epervelő.

Hozzávalók:
  • 3-4 db formába fagyasztott gyümölcsvelő (bármilyen gyümölcsből készíthetünk velőt, nem kell hozzá más, csak a kiszemelt gyümölcs, némi víz és cukor: 45 dkg pucolt/darabolt eperhez 2 evőkanál víz és 7 dkg cukor; a három alapanyagot összekeverjük, felfőzzük, turmixoljuk, lehűtjük/fagyasztjuk)
  • 3 dl hideg tej
  • szívószálas pohár az illúzió kedvéért (elhagyható)

A hozzávalókat tegyük a pohárba, várjuk meg, amíg a gyümölcsvelő felolvad, keverjük össze alaposan és már fogyaszthatjuk is. Tiszta is, gyors is… van kérdés, hogy miért szeretem?

#2 Jeges-virágos dekoráció

Néha szoktunk vendégeket hívni… néha. Főleg nyáron, amikor ki lehet ülni az erkélyre: ilyenkor kellemes társaságban finom, behűtött italokat kóstolgatunk, beszélgetünk, amolyan felnőtt életet élünk. Mivel ezek az alkalmak elég ritkák, mindig igyekszem megadni a módját a vendéglátásnak, mert arra sajnos a hétköznapokon nem nagyon van mód, vagy ha igen, akkor nagyon rövid ideig tart Legkisebb áldásos tevékenységének hála.

De a vendégeknek jár a látványos teríték, amelynek nyáron elengedhetetlen része az italhűtő…

Teljesen egyértelmű, hogy a legegyszerűbb dekoráció a virág. De egy buliban az ember a legkevésbé a virágvázákra figyel oda, amelyek ennek következtében igen hamar a földön landolhatnak… De ha összekötjük a kellemeset a hasznossal, vagyis az italhűtő vödörbe rejtjük a virágokat jégbe zárva, akkor nyert ügyünk van… hideg is, szép is, kell ennél több?

Hozzávalók:
  • apró mezei virágok, virágszirmok
  • jégkockatartók
  • víz

Töltsük fel a jégkockatartókat vízzel, nyomkodjuk bele a virágokat (ha kell tépjük őket kisebb darabokra) – nem baj, ha itt-ott kilógnak a formákból -, fagyasszuk le őket. Dobáljuk a virágos jégkockákat az italhűtőként funkcionáló tálba/vödörbe, helyezzük bele az italokat és zsebeljük be az ötletes dekorációért járó dícséreteket.

#3 Szörp előre adagolva

Nem tudom, kinél hogy van, de nálunk állandó vita tárgya, ki kapjon a szörpös kancsóból elsőnek és utolsónak. Ilyenkor bezzeg senki nem tolakszik a gyerekek közül, hogy első legyen: mindenki tudja, hogy a szörpös kancsóból utolsónak jó inni, mert – akárhogy is keverem-kavarom – a kancsó alján sűrűsödik a lényeg… a szörp veleje. Na, erre a problémára is kiváló megoldás a jégkockatartó, nem kell mást tenni, mint a házi készítésű szörpöt kevés vízzel felhígítva kiadagolni és lefagyasztani.

Házi bodzaszörp:
Hozzávalók
  • 2 kg cukor
  • 5 l víz
  • 20-25 szép nyílt bodzavirág
  • 2 doboz teaízesítő
  • 2 kávéskanál borkősav vagy citromsav
  • 2 citrom
  • 1 lime
  • 10 db friss mentalevél
Elkészítés
  1. Forraljuk fel a vizet egy nagy lábosban.
  2. Adjuk hozzá a cukrot és főzzünk szirupot. Tegyük félre hűlni.
  3. Adjuk a kihűlt sziruphoz a virágokat, a teaízesítőt, a tartósítószert, az alaposan megtisztított, karikára vágott citromot és lime-ot, valamint az előzőleg megmosott mentaleveleket.
  4. Fedjük le a keveréket és érleljük 3-4 napon keresztül.
  5. Többször kevergessük meg.
  6. Ha letelt az idő, a virágokat és a citromokat, mentaleveleket jó alaposan csavarjuk ki, majd távolítsuk el a szörpből.
  7. Gézen vagy apró lukú szűrön szűrjük át a szörpöt és töltsük üvegekbe.
  8. Vízzel hígítva fogyasztható.

Miért jó a fagyasztott szörp?

A saját, önző szülői szempontjaimat figyelembe véve elsősorban azért, mert a hűtőig minden gyerekem el tud menni, sőt ki is tudja venni az előre gyártott, fagyasztott szörpkockát (bocsánat szivecskét!) – közben nem önti az asztal mellé, alá, fölé a nagy kancsóból a vizet, vagy ha mégis, legalább nem ragad, mert nem abban van a szörp -, így aztán nekem nem kell öt percenként ugranom, hogy innivalót készítsek, öntsek az épp a kiszáradás szélén táncoló gyerekemnek, másodsorban nincs vita, hogy kinek jutott a java, mert az előre kiporciózott adagoknak hála mindenkinek ugyanannyi kerül a poharába.

Ja, és nem utolsó sorban még hideg is…

A cikkben szereplő fotók Barbara saját felvételei. Az írás másodközlés, az eredeti írást a Mom With Five blogon olvashatod.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük