Bohókás farsangi dekor: pomponok papírból

Az óvodai, iskolai farsangi szezonok alatt sokszor az „itt a farsang, áll a bál”-kezdetű dalból leginkább az ‘áll a bál’-részt érezzük magunkénak, és nem feltétlen a jó mulatság miatt. Legyen szó akár az osztályterem díszítéséről, akár egy otthoni buliról, R. Fonyó Barbara erre az időszakra is segítő kezet nyújt, és megmutatja, hogyan lehet egy egyszerű alapanyagból kiváló farsangi dekorációt készíteni. Nézzétek meg Ti is a Mom With Five blog szerzőjének ötletét!

Nem árulok zsákbamacskát: nem szeretem a farsangot. De erről már írtam itt a blogon, így nem részletezném az ezzel az ünnepkörrel kapcsolatos érzéseimet, legyen annyi elég, hogy nem és pont. De azért soha nem maradnak a gyerekeim jelmezek nélkül és kívánságukra a gyerekbirodalomba is szoktam venni, mostanában már inkább készíteni egyszerűbb dekorációt. Karácsonykor megleptem őket néhány saját készítésű papírcsillaggal, amelyeknek fogadtatása minden várakozásomat felülmúlta, azóta is a helyükön lógnak.

Ezen felbátorodva úgy döntöttem, hogy az idén farsangra is készülök valami egyszerű dísszel, hátha megint sikerül begyűjtenem pár bókot, elismerő pillantást, sőt akár még plusz puszikra is számíthatok és néhány napig felnéznek rám a gyerekeim, még az is, aki amúgy már lenéz rám… és felnőtt helyett lenőttnek becéz… egyem a zúzáját!

Szeretek papírral dolgozni, mert mindig van itthon és akkor sem bánkódom nagyon, ha valami nem sikerül elsőre és az egész mű a kukában végzi. Így most is ebben az alapanyagban gondolkoztam, de mindenképpen valami látványosat szerettem volna készíteni, vagyis valami olyasmit, aminek van térbeli kiterjedése, s amelyet egy ütős szín még inkább fokozni tud. Így esett a választásom a papír pomponokra, amelyeket már számtalan weboldalon megcsodáltam, de az elkészítésükbe még soha nem mertem belevágni. Nem is csoda! Sokan írják, hogy pofonegyszerű a megalkotásuk, ami a tizedik példány után tényleg így van, de nagyon kevesen osztják meg a helyes technikát, amellyel tényleg pillanatok alatt elkészülhetünk ezzel a bohókás dekorációval.

Dekorációs papír pomponok

Forrás: momwithfive.com
Forrás: momwithfive.com

Hozzávalók:

  • 16-18 db 25×35 cm-es selyempapír (lehet csak egyszínű, de bátran variálhatjuk is a színeket)
  • olló
  • hímzőfonal, damil, spárga az elkötéshez

Elkészítés:

  • helyezzük egymásra a selyempapírokat
  • a rövidebbik oldalán kezdve kb. 1,5-es sávokban hajtogassuk meg harmónikaszerűen, az élhajtásoknál mindig jó alaposan nyomjuk le
  • a két végét vagy csúcsosan vagy (kör)ívesen vágjuk le – így látványosabb lesz majd a végeredmény (simán be is vagdoshatjuk a végeket, akkor igazán bohókás lesz a pompon)
Forrás: momwithfive.com
Forrás: momwithfive.com
  • jelöljük meg a közepét: ezen a ponton kössük át hímzőfonallal, damillal vagy spárgával jó szorosan, de ne húzzuk össze vele a selyempapírt – ez lesz a dekorációnk akasztója, hagyjuk kellő hosszúságúra (visszavágni bármikor lehet belőle, hozzátoldani nehézkesebb)
  • tegyük magunk elé a papírt és nyissuk ki kör alakúra, mintha legyező lenne
  • kezdődjék a varázslat: lapjával fordítsuk magunk felé az előkészített, hajtogatott papírt és a két oldalalán egyszerre kezdjünk el dolgozni: a két legszélső (jobb és bal oldalon) lapot erőteljes, de óvatos mozdulattal húzzuk el a többitől, mintha egy virág közepét formáznánk meg
Forrás: momwithfive.com
Forrás: momwithfive.com
  • ha körbeértünk fogjuk meg az egész köteget és még egyszer húzzuk meg (ha jól dolgoztunk, olyan mintha egy-egy cső lenne a két oldalon)
  • ugyanezekkel a mozdulatokkal járjunk el a többi lapnál is: nagyon fontos, hogy a két oldalon egyszerre dolgozzunk
  • az utolsó lapoknál, ha körbeértünk, már nem kell újra meghúzni a köteget, csak a rétegeket kell elválasztani egymástól
Forrás: momwithfive.com
Forrás: momwithfive.com
  • ha az utolsó lappal is végeztünk, nincs más dolgunk, mint gömb alakúra igazítani a munkánkat és megkeresni a pomponok számára a legmegfelelőbb helyet.

A cikkben szereplő képek Barbara saját felvételei. Az írás másodközlés, eredeti változatát a Mom With Five blogon olvashatjátok.


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük