Így készít fel az anyaság a vállalkozásra

Minden anyukában ott lapul egy potenciális vállalkozó. Igaz lehet ez az állítás vagy ez pusztán túlzó kijelentés? Vállalkozó anyukánk rejtett összefüggésekre bukkant, amelyeket most veletek is megoszt. És talán ezzel közelebb is jutunk a feltett kérdés megválaszolásához.

Amióta anya lettem, szinte minden megváltozott körülöttem és nagyon sok minden bennem is. Ez az új élethelyzet több szempontból is alkalmasabbá tett a vállalkozásra, mint a korábbi létem. Össze is szedtem egy szubjektív listába, miért jobb, hogy most, kétgyermekes anyaként kezdek vállalkozni.

  1. Jobban bírom a fáradtságot

Gimnáziumi beszédtanárom mondogatta nekünk mindig, hogy „az ember mindig többre képes, mint amennyit gondol magáról”. Na, ez a buzdítás igen sokszor jut eszembe, hiszen amióta gyerekeim vannak, vagyis csaknem öt éve jóformán egyetlen éjszakát – de mondjuk inkább, hogy öt órát – sem tudtam egyben végigaludni. És a legkülönösebb az egészben, hogy néhány ilyen-olyan okból nyűgösebb fázist leszámítva ez igazából már fel sem tűnik. Azt nem mondom, hogy mindig topon vagyok, de alapvetően egész jól alkalmazkodott a szervezetem ehhez a lehetetlen állapothoz.

  1. Türelmesebb vagyok

Ezt mondjuk néha nehéz elhinni, amikor a kicsivel tizenkettedjére kell ugyanazt a könyvet állathangokon „végigolvasni”, vagy amikor a nagyobbik azért bőg, mert az általa használt cellux mindenhez hozzáragad… De alapvetően mégiscsak igaz, hogy sokkal jobban tűröm a feszültséget. Az ostobaságot (beleértve a sajátomat is) sajnos még mindig nem.

  1. Hatékony „időteremtő” lettem

Tulajdonképpen csúcsra fejlesztettem azt, hogyan osszam be úgy a napi teendőket, hogy minél több szabadidőt nyerhessek, ha csak egy kávényit is. Megtanultam rengeteg feladatot úgy elvégezni, hogy közben a gyerek(ek)kel tevékenykedem. Kis időblokkok „fejlődtek ki” a fejemben, pontosan tudom, mit hány percig tart elintézni, és hogy addig mivel köthetem le őket. Tudom, hogy a környékbeli játszóterekről és egyéb kultikus helyekről különböző módokon hány perc alatt érhetek haza, ha a kicsi hirtelen elalszik házon kívül. Tudom, melyik boltba mikor kell menni, hogy a lehető legrövidebb ideig tartson a vásárlás. És így tovább. A legutóbbi időnyerő „fejlesztésem”, hogy sokszor együtt fürdök a babalánnyal: ő imádja, és így legalább nem késő éjjel jutok el zuhany alá…

  1. Jobban és gyorsabban rangsorolok

Ha az embernek szinte mindig több mindenre kell figyelnie és kevés önálló ideje van, akkor meg kell tanulnia megfelelő sorrendet felállítani a feladatok között, hogy ne ússzon el. Erre a legjobb edzés az anyaság.

  1. Ügyesebben látom el a harmadik „gyereket”

Igen, a saját vállalkozás szinte olyan, mintha az embernek lenne egy újabb porontya. Ezt is „dédelgetni” kell, türelmesnek lenni vele a nehéz fázisokban. Nem szabad kapkodni, lehetőség szerint mindent meg kell neki adni, rengeteg időt és energiát belefektetni – és apránként hozza meg a gyümölcseit.

Ti anyaként milyen új „szuperképességekre” tettetek szert, amit a munkában is tudtok kamatoztatni?

Szerző: M. Kiss Milánné Szél Felícia

Forrás: Anya vállalkozik blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük