Egy falat ősz – almafánk

Bár a fánk nálunk klasszikus farsangi étel, nem kell megvárni, míg eljön a „hivatalos” ideje, nyugodtan elkészíthetjük máskor is. Most egy őszies ízvilágú változatával szeretnénk megismertetni benneteket. Legjobb, ha reggelire eszitek, hogy erőt adjon, mielőtt a szeles időben elindultok munkába. Vagy ha egy napsütéses családi kirándulás után hazaértek, de még nincs kész a vacsora. Vagy ha egy álmos vasárnap a meleg szobából figyelitek, hogyan kopog az eső az ablakpárkányon. Na jó, igazából mindig jól esik… 🙂

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Nagymamámtól sokat hallottam gyerekkoromban ezt a mondást, és ma is sokszor eszembe jut. Az alma talán az a gyümölcs, amit a leggyakrabban fogyasztok, sokféle formában. Reggelire (cukormentes) natúr almalé formájában vagy zabkásába belekeverve, illetve csak úgy délelőttönként fahéjjal. Ez a gyümölcs csökkenti a koleszterinszintet és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. Egy alma elfogyasztása étkezés előtt félórával csillapítja az éhségérzetet és ezáltal kevesebbet eszünk a szokásosnál. Továbbá jó hír a hölgyeknek, hogy a benne lévő polifenolok képesek megakadályozni az idő előtti öregedést és a ráncok kialakulását! 🙂 Az almafánk az egyik legkedvencebb almás édességem és sütni sem kell sütőben. Csak egy kis olívaolaj kell a sütéséhez vagy kókuszolaj.

A hozzávalók:

1 kg alma

2,5 bögre zabliszt

fél vanília rúd kikapart magja, vagy egy teáskanál vanília esszencia

2 tojás

2 evőkanál xilit

1 csomag sütőpor

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és a levét kinyomkodjuk. Egy nagy tálba tesszük a lereszelt almát, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül egy sűrű masszát kell, hogy kapjunk. Jól keverjük össze, ez fontos, nehogy szétessen sütésnél. Forró olívaolajban sütöttem ki egy teflonbevonatú serpenyőben, mégpedig úgy, hogy egy kanállal szaggattam bele a masszát az olajba. Egyszerre ne sokat tegyünk a serpenyőbe, mert a sütőpor miatt úgyis növekedni fognak a fánkok. Pár perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütjük és már ehetjük is cukormentes lekvárral vagy fahéjas xilittel. Reggelire is tökéletes.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Szerző: Farkas-Halász Évi

Forrás: Anyaként is fitten blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük