„Márványtorta”

A torta története egészen egy péntek éjjelre nyúlik vissza. Így a babavárás véghajrájában az ember egyre izgatottabb, és (legalábbis én) nehezebben alszik el az izgalomtól. Mit lehet tenni, ha ránk tör az álmatlanság? Sütni! 🙂

Eredetileg kuglófot szerettem volna készíteni, természetesen reform hozzávalókból, de sehol sem találtam a kuglófformámat, így gondoltam egyet, és tortaformában készítettem el. A végeredmény nem lett rossz, sőt! 🙂 Mivel a kuglófforma azért jobban felveszi a tésztát, így elég tömény tortát kapunk, de reggelire egy szelet egy kis tejjel, vagy desszertként egy kis cukormentes fagyival, tökéletes választás.

A recept:

4 tojás

150 gramm xilit

2 csomag vaníliás puding

250 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy zabpehelyliszt (fele-fele arányban is mehet)

1 teáskanál vanília esszencia

fél csomag sütőpor

3 evőkanál tej

4 evőkanál zsírszegény kakaópor

6 evőkanál meleg víz

150 gramm margarin vagy vaj

A tojást, a xilitet, a vanília esszenciát a 6 evőkanál meleg vízzel kb. 7 percig keverve robotgéppel fehér habbá verünk. A lisztet a pudingporral és a sütőporral összekeverjük, a tojáshabra szitáljuk, és belekeverjük, lehetőleg óvatosan. Hozzáadjuk az olvasztott margarint vagy a vajat is, és tovább keverjük a robotgéppel. A tészta felét egy kivajazott és kilisztezett kuglófformába (22 cm átmérőjű) vagy szilikonos tortaformába öntjük. A kakaót a maradék tésztára szitáljuk és a tejjel elkeverjük. A sötét, kakaós tésztát is a formába kenjük. Attól lett ilyen szép márványos, hogy egy villával spirálos csíkot húztam a formába, hogy keveredjen a két színű tészta. (Látszik, hogy nem vagyok egy Picasso, de így is megteszi…:) ) Előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 160 fokon, kb. 20 percig sütjük, de azért figyeljük a sütőt. A végén a süteményt 15 percig a formában pihentetjük, majd én hagytam kihűlni, bár a szilikonos formából nagyon könnyen kivehető melegen is, a sütés előtt még kivajazni, kilisztezni sem szükséges.

Jó étvágyat kívánok hozzá! A kismamáknak pedig kitartást ebben a melegben!

Szerző: Farkas-Halász Évi

Forrás: Anyaként is fitten blog


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük