anya szabadságon, pihenés, Szülők Háza Magazin

Anya szabadságon

Nyaranta sok kisgyermekes családban merül fel a kérdés: hova kellene elmenni nyaralni? Osztanak, szoroznak, mérlegelnek, mikor vegye ki a férj a szabadságot munkahelyéről… Igen ám, de mit tehet az az anya, aki több kisgyermekét is otthon neveli? Ő kitől kérjen szabadságot? A gyermekeitől?

Jár- e egyáltalán szabadság egy anyának?

A válaszom minden esetben az, hogy persze, van joguk, jogunk hozzá! Hiszen az egész család érdeke az, hogy az anya ne mártírságnak, hanem saját maga által választott okos döntésnek élje meg az anyaságát. Ehhez azonban szükség van arra is, hogy néha kikapcsolódjon és más szerepekben is kipróbálhassa magát.

Akinek van gyermeke, tudja, mekkora munka a gyermekek ellátása, folyamatos felügyelete, illetve mennyire megszabja a család napirendjét, életét.

A gyermek gondos ellátása a sok öröm mellett fáradtsággal, és sok-sok lemondással is jár. A fiatal anyák gyakran kimerültek, kialvatlanok, és az apák élete is gyökeresen megváltozik. A szülők belefáradnak a „24 órás szolgálatba”, annak ellenére, hogy nagyon szeretik a gyermeküket.

A szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek köre is beszűkül egy időre. Komoly szervezési feladat egy kis szabadidő biztosítása. Ez érzelmi megterheléssel, feszültséggel jár, és megnehezítheti a házasságot, a párkapcsolatot is.

Megváltozik a gondolkodás is; már nem a pár az első, hanem a gyerek, a család. Nagyon sokszor elmaradnak a barátok – főleg olyanok, akiknek még nincs gyerekük, és nem tudják, mit jelent szülőnek lenni. Bár a képet (szerencsére) árnyalja, hogy új barátságok is szövődnek, általában a kisgyerekek révén. A szülők kapcsolatában is törvényszerű a változás. Nemcsak egymásnak tartoznak felelősséggel, de gyermekükért is tenniük kell. Fontos megtalálni a nőnek a helyes egyensúlyt: a gyermek is megkapja a maga szeret adagját, de a férj sem maradhat ki belőle. Az apának is nagy a feladata: ebben az időszakban mindenképpen ő a családfenntartó, miközben biztosítania kell az érzelmi támaszt az otthon lévő nőnek is. Biztosítani őt arról, hogy nemcsak a munkahelyén volt fontos szerepe, de a család és a gyermek életében is nélkülözhetetlen.

Az anyán lévő nyomás, a magárahagyottság érzése gyengítheti az anyai személyiséget, bűntudatot válthat ki. Természetes, hogy vágyódik a szabadidőre, az egész napos gyermeknevelés háztartásban végzett munkája után. Ezt az érzést azonban sokan nem engedik meg magunknak, ezért gyermekük iránti szeretetükbe ellentmondásos érzelmek vegyülhetnek.

A londoni pszichoanalitikus pedagógiai iskola képviselői hozták létre az úgynevezett „elég jó anya” fogalmát, utalva rá, hogy a jó anya nem különlegesség, nem mindent tudó és mindent bíró lény, hanem ő is „csak” ember. A maga tökéletlenségével és hiányosságaival együtt. Ebből következően szükségletei sem szűnnek meg csupán attól, hogy anyává vált. Továbbra is szüksége van kikapcsolódásra, és arra, hogy egy kicsit saját magával, párjával foglalkozzon!

Mindenkit csak biztatni tudok: használja ki a nyár, a kellemes idő, a napsütés kínálta lehetőségeket! Pár órára is megéri kikapcsolódni: sétáljon egyet a közeli parkban, vagy csónakázzon a tavon. Vagy csak egyszerűen maradjon otthon, kettesben a férjével, és pótolják be azt, amire a szorgos hétköznapokon nem mindig marad idő. A többit az Önök képzeletére bízom…

Írta: Regős Judit

A cikket az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósult meg.

logok


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük