fogyókúrás hibák, szülők háza magazin

Mik a tipikus fogyókúrás hibák?

A fogyókúra sikere nagyon sok tényezőn múlik, és néhány alaphibát szinte mindenki elkövetett már. Lássuk, mik is ezek!

 

1. Ne remélj azonnali megoldást!

Ha rekordsebességgel akarsz lefogyni azért, mert valami szuper reklámot láttál, és pár kapszula sok-sok mínusz kilót ígér, sajnos nem fog menni. Hirtelen felindulásból sose fogj neki, mert először fejben kell eldönteni és rákészülni, hogy leadod a súlyfelesleged. Azonnali megoldás nem létezik, ráadásul minden egyéb energia befektetés nélkül.

2. Ne hagyd ki a szervezeted felkészítését!

Ha valaki szeretne megszabadulni a súlyfeleslegtől, akkor nem is fogyókúrát kell tartania, hanem életmódot váltani. Ezt a döntést először komolyan el kell határozni, majd pedig fel kell készíteni a szervezetet. A túlsúlyosak ugyan általában sokat esznek, de az összetevők nincsenek egyensúlyban, ételeik főként szénhidrátot és zsírt tartalmaznak; a vitaminok és a fehérjék pedig nem megfelelő mennyiségben kerülnek be a szervezetükbe.

 

3. Drasztikusan ne vonj meg magadtól semmit!

A drasztikus fogyókúra sokszorosan megbosszulja magát! Ha például úgy döntesz, hogy egyáltalán nem eszel szénhidrátot, akkor néhány nap alatt viszonylag gyorsan megindul a súlycsökkenés, ám a szervezeted nem bírja sokáig a megvonást, „fellázad” és „követeli” a szénhidrátot. Ekkor habzsolni kezded a korábban megvont ételeket, és végül nem lesz sikerélmény, mert a leadott kilók azonnal visszaszaladnak.

4. Kerüld el a jojó effektust!

A jojó effektus épp a drasztikus megvonás miatt alakul ki, aminek egyik hátulütője, hogy kudarcélményt okoz, tehát lelkileg negatív irányba visz. Ám a másik, sokkal fontosabb hátránya, hogy a szervezetednek nagyon rosszat teszel. Felborítod a korábban megszokott rendszert, ettől a tested ide-oda kapkod.

 

5. Ne hagyd befejezetlenül a fogyókúrát!

A sikeres fogyókúra kulcsa, hogy ne csak lefogyni, hanem életmódot váltani akarj, amelyben nagy szerepet kap a mozgás és a kiegyensúlyozott étrend. Akkor tudod hatékonyan leadni a fölösleget, ha először felkészíted a szervezeted, majd kevesebb szénhidrátot viszel be (de nem vonod meg teljesen!), végül pedig – ha elérted a kitűzött célt – nem kezded el azonnal habzsolni a fogyókúra során minimális mennyiségben fogyasztott ételeket, vagy a csökkentett szénhidráttartalmú étkek helyett a teljes szénhidráttartalmúakat. Fokozatosan kell visszaállítani a szervezetet, ám nem a korábbi, féktelen „dőzsölésre”, hanem egészségesebb étkezési szokásokra!

Írta: Szülők Háza


Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük